Рада ухвалила пакет законів, на які чекає МВФ – Тільки факти

Рада ухвалила пакет законів, на які чекає МВФ

Верховна рада на засіданні у вівторок, 19 жовтня, прийняла пакет необхідних для співпраці з МВФ законів. Серед них – закон про незалежність Національного банку.

Так, сьогодні нардепи прийняли пакет законів «для МВФ». Перший – законопроект №5850 (підтримали 255 нардепів).

Його мета – зміцнити незалежність НБУ. Зокрема, змінюються повноваження Ради НБУ, члени якої призначаються за квотами президента і парламенту.

Документом пропонується обмежити функціонал цього органу. Крім того, Рада НБУ не зможе давати оцінку роботи правління.

Законопроект встановлює більш жорсткі обмеження до потенційних членів Ради НБУ. Зокрема, ними зможуть стати особи, які були притягнуті до кримінальної відповідальності або ті, хто очолював банк, який Нацбанк визнав неплатоспроможним.

Рада також прийняла закон №5852, який доповнює попередній. Ним вносяться зміни в закон про державні закупівлі, згідно з якими з-під дії цього закону виключені закупівлі Нацбанком послуг юридичного супроводу справ за кордоном.

У законопроекті це мотивується тим, що повна процедура закупівлі таких послуг досить тривала – вона може закінчитися за 3-4 місяці, через що інтереси НБУ в міжнародних суперечках можуть постраждати.

Третій закон №5853. Він вносить зміни до Бюджетного кодексу. Їм пропонується змінити комунікацію НБУ з урядом при підготовці бюджетної декларації.

Так, НБУ до 1 березня щорічно інформуватиме уряд про орієнтовний прогноз частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету.

Крім того, Рада сьогодні прийняла поправки в закон про НАБУ (№5459-1). Проект закону спрямований на усунення протиріч між Конституцією і законом Про НАБУ, а також на пов’язане з цим забезпечення гарантій незалежності для НАБУ.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД ads2.bid

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *