Зворотній бік медалі: інший кут зору на інфляцію та прогноз – Тільки факти

Зворотній бік медалі: інший кут зору на інфляцію та прогноз

У серпні 2021 року, як і прогнозувалось, мала місце дефляція, що є прямим свідченням переважання внутрішнього сезонного чинника над ціновим тиском ззовні.

Про це повідомляє Мінекономіки. Збереження переважання сезонних проявів є свідченням «здорового» інфляційного фону, йдеться у повідомленні.

Ми вирішили висвітлити інший кут зору на інфляцію, а також прогноз щодо подальшої цінової динаміки.

Інфляційна динаміка та прогноз

Фактично, наразі, вже варто констатувати певний злам тенденцій у ціноутворенні на внутрішньому ринку, та, вірогідно, наявність ознак так званої «інфляційної втоми», коли динаміка більшості цін, можливо тимчасово, але вичерпала потенціал зростання. Але, навіть на такому фоні, поточний тренд світових цін на енергоносії унеможливлює суттєве загасання інфляційної динаміки до кінця поточного року й на початку наступного, йдеться у повідомленні відомства.

Відтак, очікується, що рівень інфляційної активності у цьому році буде вищим за торішній, внаслідок, як, переважно, дії чинника зовнішніх цін, у т.ч. і на енергоносії, високої витратної складової (через динаміку цін виробників), так і чинника реалізації відкладеного попиту.

Але така динаміка не може розглядатися як будь-яка загроза для економіки в цілому та для прискорення, власне, споживчої інфляції в подальшій перспективі. Тобто інфляцію 2021 року варто розглядати як цілком обумовлену «плату» за «оздоровлення» економіки на тлі значних втрат низки галузей упродовж карантину.

У серпні, вперше впродовж року, зафіксована дефляція на споживчому ринку – ціни знизилися на 0,2% (у попередньому місяці зросли на 0,1%), у річному обчисленні темп зростання цін, як і в липні, залишився на рівні 10,2%.

Водночас такий цьогорічний ціновий темп (з початку року – 6,2%) значно перевищує торішній показник (1,2% відповідно).

Варто зазначити, востаннє дефляція на споживчому ринку спостерігалась у серпні 2020 року на рівні 0,2%, а річна інфляція тоді становила 2,5%.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД ads2.bid

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *