Арктика без криги: вчені зробили новий кліматичний прогноз – Тільки факти

Арктика без криги: вчені зробили новий кліматичний прогноз

Вчені проаналізували кілька сценаріїв кліматичних змін та встановили, які періоди відсутності криги в Арктиці їм відповідатимуть.

Відповідна стаття розміщена у журналі Communications Earth & Environment.

Виявилося, що з кожним підняттям глобальної температури на один градус Цельсія у порівнянні з доіндустріальним рівнем такий період збільшуватиметься приблизно на один місяць.

Вплив кліматичних змін на АрктикуШвидке зменшення обсягу арктичного морського льоду наприкінці XX століття стало сигналом того, що наслідки антропогенних змін клімату вже відчутні. Морська крига Арктики зменшується як за обсягом, так і в товщині. Починаючи з 1979 року, період відкритих вод збільшився майже в усіх регіонах Північного Льодовитого океану: крига відступає раніше і з’являється пізніше. Якщо до середини цього століття глобальна температура зросте на два градуси Цельсія у порівнянні з доіндустріальним періодом, відсутність криги у вересні стане звичним явищем. Таке можливо навіть за сценарієм потепління лише на півтора градуса. Тривалість сезон відкритих вод має велике значення для росту фітопланктону, ерозії узбережжя, для полювання та риболовлі, морського судноплавства і туризму. Те, коли саме відступає і з’являється крига, також впливає на регіон. Зокрема, найінтенсивніші арктичні бурі трапляються з листопада по лютий, тому затримка поширення морського льоду посилюватиме такі умови.

Що вивчали науковці?

Дослідники спрогнозували періоди відкритих вод для 15 арктичних регіонів, а також Північного та Трансполярного морських шляхів. Для цього вони використали різні кліматичні сценарії: із низькими, середніми та високими рівнями викидів вуглецю. У результаті вони змогли визначити терміни відступу та просування морського льоду і періоди відкритої води в Арктиці у різних просторових масштабах та за різних температурних порогів. Отримані моделі порівняли з трьома наборами даних морського льоду та чотирма записами температури.

Результати дослідження

Моделювання вчених відповідає кільком важливим характеристикам історичних записів періодів відкритих вод та реакції криги в Арктиці на потепління. Загалом, такі періоди за прогнозами мають збільшитися зі зростанням температури, особливо в Баренцевому морі. У середньому для досліджуваної території підвищення на 2 градуси у порівнянні з 1850–1900 роками збільшує період відкритих вод на 2 місяці. Регіональні оцінки різняться. Так, для моря Бофорта, Чукотського, Східно-Сибірського та Карського морів періоди без криги становитимуть 3–3,5 місяці, а для Баренцевого моря 4 місяці.

Роки (a–i) та аномалії глобальної температури (j–l), за яких періоди відкритої води у прогнозах перевищують 80 днів (зліва), 180 днів (по центру) та 270 днів (справа).

Відкриття Трансполярного морського шляху на 90 днів із потеплінням на 3,5 градуси та понад 180 днів із потеплінням на 5 градусів буде корисним для комерційного судноплавства. Однак вигода від більш тривалого періоду відкритих вод буде протистояти витратам, пов’язаним з такими проблемами, як ерозія узбережжя та порушення мисливської та риболовної практики. Наприклад, втрата зимового морського льоду в затоці Святого Лаврентія спричинить міграцію на північ тюленів, які виводять потомство на льоду. Більшість моделей прогнозують, що відкриті води існуватимуть в затоці протягом усього року навіть у разі потеплінням лише на 1,5 градуси. Різке збільшення періоду відкритої води в Чукотському морі та морі Бофорта також призведе до серйозних порушень в екосистемах.

Таким чином, багато змін у регіоні відбудуться, навіть якщо потепління буде обмежене до двох градусів за Цельсієм у порівнянні з доіндустріальним періодом. Однак найзначніші з них відбудуться лише при більшому рівні потепління. Коли саме відбудуться ці зміни та чи взагалі відбудуться, залежить від рівня глобальних викидів у майбутньому.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД ads2.bid

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *